Ook op het Willem van Oranje College hebben we soms te kampen met lesuitval. Lesuitval als gevolg van niet te voorziene oorzaken als ziekte van een docent of een grote file. Er is ook te voorziene lesuitval als gevolg van een bruiloft of een jubileum en ook ingeplande lesuitval ten behoeve van bijscholing van docenten. Deze lesuitval wordt beperkt gehouden om onze onderwijstijd te realiseren. Door het organiseren van toetsweken in de bovenbouw, doe-/ activiteitendagen en soms een lesweek met een 40-minutenrooster is het mogelijk om lesuitval ten behoeve van scholing, excursies, toetsing en vergaderingen te beperken.
Bij lesuitval weten leerlingen wat ze kunnen doen. De oranjes bankjes en de mediatheek zijn voorbeelden van plekken waar gestudeerd kan worden. In de aula kunnen leerlingen op hun eigen laptop aan opdrachten werken.
De telefoniste is vanaf 08.00 uur op school aanwezig en weet of verneemt welke docenten afwezig zijn. De roostermaker probeert het rooster van de klassen aan te passen. De tussenuren worden opgevuld of de leerlingen worden opgevangen door collega’s. Vanaf thuis (via de mobiele telefoon/ roosterprogramma Zermelo) kunnen de leerlingen inloggen op het leerlingenportaal. Daarop vinden zij alle wijzigingen en roosters. Er wordt gewerkt met digitale huiswerkopgave en planners in Somtoday. Voordeel hiervan is dat leerlingen en ouders/verzorgers inzage hebben in het huiswerk. In Somtoday zijn ook alle behaalde cijfers in te zien.
De zieke docent stuurt (via Somtoday of e-mail) naar alle leerlingen het bericht dat de les uitvalt. Vanzelfsprekend geldt dit alleen als er voldoende tijd is tussen de ziektemelding van de docent en het vertrek van leerlingen van huis. Leerlingen kunnen elkaar hierop attenderen door het bericht met elkaar te delen. Als klassen tijdens de schooldag met lesuitval te maken hebben, dan gelden onderstaande regels voor klas 1 en 2:
Van bovenbouwleerlingen wordt verwacht dat zij bij lesuitval hun vrijgekomen tijd nuttig besteden.