Een belangrijke taak van de school is het creëren of en handhaven van een (sociaal en fysiek) veilige schoolomgeving voor leerlingen en personeel. Verschijnselen als (digitaal) pesten, discriminatie, radicalisering of grof taalgebruik stoppen niet bij de schooldeur of ingang van het schoolplein.
Het Willem van Oranje College wil een veilige school zijn. Een school waar leerlingen en docenten in een sfeer van vertrouwen en respect met elkaar omgaan. We zijn ervan overtuigd dat veel onveilige situaties met preventie te voorkomen zijn.
Jaarlijks meten we onder leerlingen het gevoel van veiligheid en sociaal klimaat. Op basis van analyses op school-, team- en afdelingsniveau werken we aanbevelingen uit tot acties. Ook binnen de coaching wordt veel aandacht besteed aan het sociaal klimaat. Een beeld van preventieve maatregelen op het terrein van de sociale veiligheid is ons beleid aangaande plagen en pesten. In diverse leerjaren wordt aandacht besteed aan het voorkomen van riskant gedrag (alcohol, drugs, gokken, seksualiteit, verkeer, …). Het omgaan met groepsdruk wordt dan altijd besproken in de klas.
Om met elkaar een goede leer- en leefgemeenschap te vormen zijn er ook regels nodig. Aan het begin van ieder cursusjaar worden de schoolregels aan de leerlingen verstrekt. De regels zijn ook te vinden via het leerlingenweb.
Voor de registratie van incidenten maakt de school gebruik van IRIS. Dit systeem wordt landelijk gebruikt en staat voor Incident Registratie In Scholen. Landelijk ontstaat dan zicht op welke punten het sociaal klimaat in de scholen verbeterd moet worden.
Een veilige school
Eenmaal per 2-3 jaar wordt een Risico Inventarisatie & Evaluatie gehouden op de scholen. Daarbij wordt de fysieke veiligheid gemeten door een onafhankelijke partij. Er wordt gekeken hoe de bedrijfshulpverlening is georganiseerd, hoe en welke onveilige situaties er kunnen ontstaan of aanwezig zijn in gangen en lokalen. Vanuit de bevindingen volgt een plan van aanpak met acties.
Veiligheidsplan
De school beschikt over een veiligheidsplan. Hierin worden preventieve maatregelen beschreven betreffende de sociale en fysieke veiligheid van leerlingen, personeel en materiaal. Ook bevat het veiligheidsplan diverse protocollen waarin beschreven staat hoe gehandeld wordt als het toch mis is gegaan. Bij sommige zaken hebben wij als school ook meldingsplicht en zal er aangifte gedaan worden bij de politie. In ons veiligheidsplan is dat aangegeven.
Bij dit alles gaat het er ook om dat behalve straf een poging wordt gedaan om goed gedrag aan te leren. Leren van fouten is ook een onderdeel van onze school, daarbij wordt de fout niet onder het tapijt geveegd.
Anti-Pestcoördinator
Als er sprake is van ‘pesten’ dan wordt de leerling ondersteund. De begeleiders ondersteunen en het anti-pestprotocol en de ant-pestcoördinator kunnen daarbij worden ingezet. Voor het anti-pestprotocol verwijzen we naar pagina 3.07.
Vertrouwenspersonen
Bij vragen of klachten ten aanzien van seksuele intimidatie en andere vormen van machtsmisbruik raden wij u aan om in eerste instantie contact op te nemen met de interne contactpersonen van school.
Voor de locatie Waalwijk zijn dit:
mevrouw A.A. (Annet) Faber (a.a.faber@wvoranje.nl)
meneer L.J.P. (Peter) Poppping (l.j.p.popping@wvoranje.nl).
Bij een redelijk vermoeden van een seksueel misdrijf is overleg met de vertrouwensinspecteur verplicht, waarna wordt vastgesteld of aangifte door het bestuur noodzakelijk is.
U hebt ook de mogelijkheid om rechtstreeks contact op te nemen met de externe vertrouwenspersoon. Dit is meneer Roy Ploegmakers, orthopedagoog/gz-psycholoog.
E-mail: royploegmakers@vertrouwenswerk.nl
Website: www.vertrouwenswerk.nl